DEPARTAMENT DE PSICOLOGIA

XVI SETMANA  PSICOLÒGICA
  TALLERS
19, 20, 21 i 22 de novembre de 2007  
 
 

Tallers programats pel dilluns 19 de novembre

Dl. 1 La intervenció psicomotriu en l'autisme infantil y les carències afectives. A càrrec de Marta Rabadán, psicòloga clínica, formadora en pràctica psicomotriu de la URV, Blanquerna i de l'Associació per a l'expressió i la comunicació (AEC). Com es situa el psicomotricista davant d'un nen/a que no juga, que no manifesta interès pels seus iguals, que té greus dificultats en la comunicació... ?

Dl. 2 Enamorament, amor i passió. A càrrec de la Sra. Magda Blanch Cañellas, Psicòloga, Psicoanalista de nens, adolescents i adults. Docent col·laboradora de l'Escola de Psicoanàlisi de Nens i Adolescents de Barcelona. Què de nosaltres es posa en joc perquè sorgeixin aquests sentiments en el vincle amb una altra persona. Què n'esperem d'ella? . Treballarem sobre aquests i altres interrogants utilitzant fragments de pel·lícules.

Dl. 3 L'avaluació del comportament neonatal amb l'Escala de Brazelton. A càrrec de Elisabet Boatella, llicenciada en psicologia a la UAB. Membre de l'equip investigador en Psicologia Perinatal de la UAB, i psicòloga del CDIAPB (centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç del Bages. En aquest taller s'oferirà una aproximació a la psicologia neonatal i la seva aplicació clínica. S'explicaran els aspectes més rellevants del comportament del nounat així com de la seva avaluació.

Dl. 4 Què és un CRAE i com funciona?. A càrrec del Sr. Joan Romera Llicenciat en Filosofia i Ciències de l'Educació, director del Centre Residencial d'Acció Educativa “La Pastoreta” de Reus. Que és un Projecte Educatiu de Centre? Què es un Projecte Educatiu Individualitzat? Què es un Reglament de Règim Intern? La funció dels educadors socials.

Dl.5 La intervenció del psicòleg amb famílies. A càrrec de Mar Vergès, Llicenciada en Psicologia amb la especialitat Clínica a la UB. Psicòloga a l'Institut Municipal de Serveis Socials de l'Ajuntament de Tarragona i al Centre de Teràpia Relacional i Familiar de Tarragona. El taller proposa una visió relacional en la intervenció del psicòleg en concret en el context de les famílies.

Dl. 6 El paper del psicòleg en les adopcions. A càrrec de Montse Fàbregas, psicòloga de l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció. S'explicaran les funcions del psicòleg en tots els processos que intervenen en les adopcions i s'exposaran casos pràctics que il·lustrin els diferents moments de l'adopció.

Dl. 7 Perfil neuropsicològic de la Malaltia d'Alzheimer. A càrrec d'Ana Narberhaus, Doctora en Psicologia a l'ària de Neurociències por la UB, Investigadora Científica al Departament de Psiquiatria i Psicobiologia clínica. Amb aquest taller es pretén que els alumnes coneguin el perfil neuropsicològic de la malaltia d'Alzheimer, així com les proves d'avaluació que s'utilitzen pel seu diagnòstic a la pràctica del neuropsiòleg clínic.

Dl. 8 Flors de Bach i kinesiologia, a la consulta terapèutica. A càrrec de la Sra. Neus Esmel i Esmel, antropòloga, infermera i especialista en teràpies bioenergètiques, actualment combina el treball terapèutic amb la docència. Ens ensenyarà els diferents instruments que serveixen per poder treballar la psique i les emocions d'una altra manera.

Tallers programats pel dimarts 20 de novembre

Dm. 1 Oncologia: el treball del psicòleg. A càrrec de Imma Díaz, psicòloga clínica i psicoterapeuta, treballa a l'Institut Genus de Reus i al Centre de Teràpia Relacional i Familiar de Tarragona. Farem una petita contextualització teòrica sobre el procés de la malaltia oncològica, definint les diferents etapes.

Dm. 2 Actualitzacions i tractament del TDAH (Trastorn de Dèficit d'Atenció per Hiperactivitat). A càrrec de la Sra. Gemma Rubio, terapeuta de l'equip TeDeA del centre Mèdic Teknon i de la Sra. Emma Prades, Psicòloga adjunta de la Unitat de Psicologia Infantil-juvenil del Servei de Pediatria de l'Hospital de Terrassa. Terapèuta de l'equip TeDeA del centre Mèdic Teknon.

Dm. 3 Hipnòsi: Teoria i Pràctica. A càrrec de Silvio Esteban Veitia, Dr. en Psicologia mèdica per la Universitat de Cuba i Màster en medicina natural i tradicional, ens ensenyarà els processos de suggestió, variants de la hipnosi, inducció, procés hipnòtic i indicacions terapèutiques.

Dm. 4 Psicologia aplicada a l'esport: taekwondo. A càrrec de Jaume Martí, llicenciat el Psicologia i Master en Psicologia de l'Esport, soci-fundador i director de Psicosport a Barcelona, i president de l'Associació Catalana de Psicologia de l'Esport (ACPE).

Dm. 5 Somnis i vida psíquica. A càrrec de Maria José García, psicòloga clínica i psicoanalista. Pel psicoanàlisis, l'estudi dels somnis és una de les vies d'accés al coneixement dels aspectes inconscients de la persona, oferirà als assistents l'oportunitat d'aproximar-se a aquest coneixement, mitjançant la pròpia reflexió sobre els continguts teòrico-pràctics que es treballaran.

Dm. 6 Abordatge integral de les addiccions en els adolescents. A càrrec de la Dra. Rosa Díaz Hurtado, psicòloga especialista en la Unitat d'Addiccions en Adolescents del Servei de Psiquiatria i Psicologia Infanto-Juvenil de l'Hospital Clínic de Barcelona, oferirà als assistents un model cognitiu-conductual per abordar conductes addictives en adolescents.

Dm. 7 Transtors mentals, relacions afectives i sexualitat en les persones amb la síndrome de Down. A càrrec de Beatriz Garvía, psicòloga del Centre Mèdic Down, dins de la Fundació Catalana Síndrome de Down. Coneixerem el concepte de retard/trastorn mental, i també com estableixen les seves relacions afectives i quines són les seves mancances en aquest nivell.

Dm. 8 Psicoteràpia Gestalt: Conceptes i Recursos Tècnics. A càrrec de Blanca Puyo, llicenciada en Psicologia (clínica), a la URV, treballa com a psicòloga a l'EAIA de Reus i al Centre Mèdic de Tarragona fent teràpia de grups amb problemes d'addicció. Es treballaran conceptes en Psicoterapia Gestalt: “aquí i ara”, consciència i contacte, acceptació de sentiments i emocions. Recursos tècnics del terapeuta: fantasies dirigides, “cadira calenta”, somnis, etc.

Tallers programats pel dimecres 21 de novembre

Dc. 1 Teràpies amb gossos. A càrrec de la Sra. Alexia Falcó Santamaria, llicenciada en veterinaria per la Universitat de Saragossa, etòloga, presidenta de l'Associació Tercania (promoció i implantació de teràpies amb animals. I Oscar Ibañez Laya, instructor de gossos d'utilitat , tècnic espacialista en terapies assisitides amb animals. També ens acompanyarà la seva gossa Dana.

Dc. 2 Teleosemàntica: funció natural i contingut mental. A càrrec de Manuel Martinez, llicenciat en filosofia, química i postgrau en ciència cognitiva i del llenguatge. En aquest taller ens indroduirem a les nocions d'informaicó, funció natural i la seva aplicació a la caracterització del contingut mental.

Dc. 3 Trastorns de l'Espectre del Autisme (TEA): Implicacions pràctiques d'alguns models teòrics. A càrrec del Sr. Domingo García Villamisar, Dr. en Psicologia Clínica a la Universitat de Santiago, professor de Psicopatologia a la UB i a la UCM. Ens explicarà els diferents models teòrics d'última generació dels TEA i s'analitzaran les repercussions que aquests models poden tenir a la pràctica clínica i psicopedagògica.

Dc. 4 Cervell emocional. A càrrec del Dr. Ignacio Morgado, catedràtic de Psicobiologia i membre de l'equip de direcció de l'Institut de Neurociència de l'UAB. Tractarà sobre què són, com van aparèixer i com es generen les emocions, sobre el seu control i les diferències emocionals entre homes i dones, entre d'altres.

Dc. 5 Reflexions sobre la resiliència a partir del treball a l'Atenció Precoç. A càrrec del Sr. Rafael Villanueva Ferrer, llicenciat en Filosofia i Lletres a la Divisió de Filosofia i Ciencies de l'Educació, secció de Psicologia a la UAB i Psicòleg especialista en Psicologia clínica. Tractarà sobre la capacitat d'afrontament dels pares i fills davant de situacions molt doloroses.

Dc. 6 Autodefensa: la creació de la seguretat física. A carrèc de la Sra. Karin Konkle, Llicenciada en Estudis de Gènere per la Universitat de Columbia i en Medicina Tradicional Xinesa per l'Escola Superior de MTC. Aprendrem com utilitzar la calma, la percepció de l'espai, la postura i la veu per augmentar la seguretat física i protegir-se de possibles agressions.

Dc. 7 Els contes com a element de diagnòstic en psicoanàlisi infantil. A càrrec de Yolanda Mateu, Mestra, Psicòloga i Psicoanalista. L'objectiu del taller és acostar-nos a la interpretació psicoanalítica dels contes, al seu contingut inconscient, i mostrar la seva utilitat terapèutica i diagnòstica.

Dc. 8 Lesions cerebrals. A càrrec de Raúl Espert, llicenciat en Psicologia a la UV, professor titulat de la mateixa universitat, al Departament de Psicobiologia i Psicologia Social.